Ombudsman vindt dat overheid faalde met nieuwe wet pgb

woensdag 26 augustus 2015, Tijd 8:01 uur

De Nationale Ombudsman constateert dat de overheid aan alle kanten heeft gefaald met de invoering van de nieuwe wet voor het persoonsgebonden budget (pgb). Het menselijke belang is uit het oog verloren aldus de Ombudsman. De overheid is, zoals al vaker gebeurde, tekortgeschoten en lijkt maar niet te willen leren van fouten in het verleden. Gedupeerde burgers die uiteindelijk de rekening betalen worden niet gehoord wanneer zij aankloppen bij de overheid.

Voorbereiding onvoldoende

“Het lijkt er op dat de aandacht uiteindelijk te veel op het proces en het systeem gevestigd is geweest en te weinig op de consequenties voor de burger” zegt Ombudsman Reinier van Zutphen. De overhoud zou zich te weinig hebben voorbereid op deze ingrijpende stelselwijziging. De samenwerking tussen diverse ketenpartners is niet goed verlopen, mede door het tijdgebrek waar de ketenpartners mee werden geconfronteerd.

Van Rijn

De verantwoordelijke staatssecretaris, Martin van Rijn, geeft in een reactie aan de aanbevelingen van de Ombudsman om het systeem te verbeteren en te vereenvoudigen, over te nemen. De adviezen worden opgenomen in de plannen die nu worden uitgewerkt. Helaas heeft hij, zoals eerder belooft, nog lang niet alle problemen opgelost. Van Rijn hoopt dat 1 januari 2016 alle problemen zijn verholpen.

Budgethouder en zorgverleners

In veel gevallen worden zorgverleners nog steeds te laat, soms helemaal niet, uitbetaald. De budgethouders en zorgverleners zijn de enige die hier echt onder lijden en volledig afhankelijk zijn van de Sociale Verzekeringsbank die de uitbetalingen sinds 1 januari 2015 over hebben genomen. Wanneer er maar een kleine fout in het proces zit worden direct geen betalingen meer uitgevoerd. Het oplossen van deze fouten duurt te lang waardoor de betalingen nog langer op zich laten wachten.

De SP wil graag een debat met staatssecretaris van Rijn over het verschenen rapport. “De reconstructie van de Ombudsman is onthutsend”, aldus Renske Leijten van de SP. Groenlinks deelt via Linda Voortman mede dat zij tevreden is dat Van Rijn de aanbevelingen van de Ombudsman overneemt.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen