Voor de stilte nu landelijk op tournee

dinsdag 05 mei 2015, Tijd 17:52 uur

Na vele succesvolle vertoningen in Limburg gaat de documentaire ‘Voor de stilte’ van de Limburgse filmmaker Richard Dols nu ook landelijk op tournee.

Dols raakt met zijn film de actuele discussie van de decentralisatie in de zorg. Waar de zorg tegenwoordig meestal in harde economische termen wordt beschouwd, kijkt Dols vooral naar de zachte kant. Wat gebeurt er met je als je weet dat je gaat sterven? En wat kan de reguliere zorg leren van de zorg die gegeven wordt in een hospice?

Aan de hand van talenten en herinneringen ontmoeten we zeven mensen in verschillende hospices die hun persoonlijk verhaal met ons delen in de laatste levensfase, die op een indringende manier door Dols wordt neergezet. In het zicht van het nadere einde worstelen allen op geheel eigen wijze met hun angsten. In deze laatste maanden blijkt dat het leven hen meer te bieden heeft dan zij zelf hadden verwacht, waarin we o.a. de liefde voor natuur en een crimineel verleden. Ook zien we zuster Benerink, een vrouw die een levenslang geheim met zich meedraagt.

Richard Dols is zelf na de dood van een goede vriend geïnspireerd geraakt om overlijden in algemene zin beter bespreekbaar te maken. Hij vraagt zich af hoe het komt dat zoveel mensen in hun laatste levensfase in een hospice ‘opleven’.

Op 9 mei wordt ‘Voor de stilte’ getoond in Filmhuis Zevenaar te Zevenaar in samenwerking met Stichting NAbij. En op 13 mei wordt ‘Voor de stilte’ getoond in LUX te Nijmegen. Het hospice ’Bethlehem’ in Nijmegen leidt de filmavond in Nijmegen.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg, het Dela Goede Doelen Fonds en crowdfunding via Cinecrowd. De landelijke tournee is opgezet door Stichting Zuyderzigt samen met Lumière Cinema Maastricht. Voor deze landelijke tournee wordt samengewerkt met hospices in de omgeving van filmhuizen en Actiz, de brancheorganisatie voor zorgondernemers.

Op dit moment staan vertoningen gepland op de volgende data:

25 maart           Eindhoven, Natlab door Plaza (uitverkocht)

29 maart           Eindhoven, Natlab door Plaza, extra vertoning

02 april             Heerlen, Filmhuis De Spiegel (uitverkocht)

13 -15 april       Helmond, Cacaofabriek

14 april             Den Haag, Filmhuis Den Haag

15/21 april        Tilburg, Cinecitta

27/28/29 april    Tilburg, Cinecitta

30/1/2/3 mei      Tilburg, Cinecitta

21 april             Leeuwarden, Slieker Film

12 mei              Breda, Chasse Cinema

12 mei              Helmond, Cacaofabriek

13 mei              Nijmegen, LUX

27 mei              Den Bosch, Verkadefabriek

2 juni                Utrecht, Louis Hartlooper Complex

7/8 juni             Heerlen, Filmhuis de Spiegel, extra vertoning

10 juni              Groningen, Groninger Forum

Voor meer data en informatie kijkt u op www.voordestilte.nl

Geplaatst door: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Lees meer bij Zuster Jansen