Organisatie EPD aangeklaagd door huisartsen

maandag 04 februari 2013, Tijd 13:12 uur

De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen klagen de organisatie achter het elektronisch patiëntendossier (EPD) aan. De vereniging heeft meerdere bezwaren tegen de organisatie en het EPD. Zo zouden zij zich niet aan de gemaakte afspraken houden, worden de patiëntgegevens niet genoeg beschermd en wordt het beroepsgeheim geschonden.

Een startte de vereniging al een kort geding tegen de zorgverzekeraars, vanwege de verplichte aansluiting bij het EPD als men nog gecontracteerde zorg wilde leveren, gelukkig is dat geen vereiste meer, maar zien de huisartsen zich nog steeds verplicht aan te sluiten, omdat zij vrezen dat het oude systeem niet meer zal worden onderhouden.

De organisatie achter het EPD, de Vereniging voor Zorgaanbieder voor Zorgcommunicatie zij zullen luisteren naar alle kritiek die zij ontvangen, maar benadrukt dat de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen slechts 10 procent van de huisartsen in Nederland vertegenwoordigen. De overige huisartsen zitten bij de Landelijke Huisartsen Vereniging, en zij steunen het nieuwe EPD wel.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen