Nederlands bedrijf ontwikkelt slim horloge voor de zorg

maandag 03 februari 2014, Tijd 10:18 uur

Geen Amerikaans initiatief dat via Kickstarter de wereld verovert, maar een OER Hollands product, dat als eerste in Nederland op de markt komt: Het Zorghorloge. Een horloge met een alarmknop, dat in geval van nood direct een spraakverbinding opzet met een familielid of hulpverlener. Daarnaast kunnen er een groot aantal meldingen worden weergegeven voor bijvoorbeeld medicijnalarm, wekfunctie en afspraken. Het horloge meet de lichaamstemperatuur, hartslag en valbeweging. Er wordt automatisch alarm geslagen als een grenswaarde wordt overschreden.

Het Zorghorloge is een initiatief dat ontstaan is uit de ontwikkelingen rondom de vergrijzing en de leefbaarheid in plattelandsgebieden. Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig in hun eigen huis. Steeds meer zorg komt terecht bij huisartsen en mantelzorgers. “Zeker in Zuidoost Drenthe, waar wij gevestigd zijn, wordt dit een zware belasting voor de regio” zegt Martine Bal, één van de bedenkers van Het Zorghorloge. “Hoe kunnen we toch zorg bieden, maar dan met behulp van moderne techniek, op afstand, zonder het gevoel van veiligheid en verbondenheid aan te tasten, en ook rekening te houden met ieders privacy, dachten wij. Zo is het idee van Het Zorghorloge ontstaan”, zegt Martine.

Het Zorghorloge heeft een zeer laag stroomverbruik, is waterdicht en huidvriendelijk. Je kunt het daardoor altijd omhouden, ook onder de douche. Je kunt direct praten met  je naasten of een andere hulpverlener. Dat geeft een gevoel van veiligheid, dat hulp altijd dichtbij is, mocht er iets gebeuren. De agendafunctie maakt het mogelijk signalen af te geven voor bijvoorbeeld afspraken, wekken of medicijninname. Dat kan in de vorm van gesproken woord, trilfunctie of beeltenis op het oled display.

Het Zorghorloge wordt ontwikkeld door Ninthway in Zwinderen, een Noord-Nederlands bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling van draadloze applicaties voor beveiliging, zorg en defensie. De ontwikkeling is in volle gang. Het eerste prototype is gemaakt en wordt in samenwerking met een zorginstelling getest.  Het project wordt via crowdfunding (pre-selling) gefinancierd. Het Zorghorloge komt naar verwachting eind van het jaar op de markt.

Zusteroproepsysteem 3.0

Het Zorghorloge komt ook beschikbaar voor zorginstellingen. Het horloge is dan onderdeel van een volledig draadloos, geïntegreerd systeem voor zusteroproep. “Het Zorghorloge wordt daarin gedragen door bewoners en hulpverleners”, vertelt Martine. Voor bewoners is het horloge een “alarmknop+” en voor hulpverleners een “pager+”. Het  Zusteroproepysteem 3.0 is gebaseerd op het Ninthway High Secure Radio Network, dat oorspronkelijk ontwikkeld is voor brandbeveiliging en ontruimingsalarmering. Doordat het netwerk aan de hoge eisen uit de brandveiligheidswereld voldoet, kun je een volledig geïntegreerd, draadloos systeem bouwen voor brandbeveiliging, zusteroproep en gebouwbeheer. Het netwerk kan ook live audio aan, waardoor ontruimingsalarmering met gesproken woord ook tot de mogelijkheden behoort. “Die integratie gaat een enorme bezuiniging voor een zorginstelling opleveren”, zegt Martine. “Er hoeft niet langer voor iedere installatie apart een infrastructuur aangelegd te worden. Daarnaast is dit systeem volledig draadloos, de installatiekosten dalen daardoor sowieso aanzienlijk”.

Auteur: www.hetzorghorloge.nl

Geplaatst door: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Lees meer bij Zuster Jansen