Flinke ruzie in Diakonessenhuis Utrecht

zaterdag 19 juli 2014, Tijd 19:30 uur

Directie en medisch specialisten van het Diakonessenhuis in Utrecht liggen met elkaar overhoop. De ruzie gaat voornamelijk over de veiligheid van patiënten. Bij de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) zijn de afgelopen twee jaar 25 tot 30 calamiteiten gemeld.

IGZ, ingeschakeld door de directie, heeft geconstateerd dat er veel mis is. Chirurgen zorgen voor een angstcultuur en leven regels niet na. Het blijkt dat er al 3 jaar ruzies zijn omtrent veiligheidsprotocollen en calamiteiten.

De directie heeft IGZ laten weten dat er weinig risicobesef is bij de medisch specialisten, onderzoekers van incidenten durven niet door te vragen, er is een slechte cultuur waarin artsen met elkaar kunnen spreken en overleggen en er is een ongezonde en onveilige werkcultuur. In de operatiekamers lijken de problemen het grootst. Daar is het ziekteverzuim enorm gestegen.

In het onderzoeksverslag van de Inspectie staat dat er een reële potentiële bedreiging was voor de veiligheid van patiënten en de kwaliteit van de gezondheidszorg.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg eist een extern onderzoek door de directie en een direct plan van aanpak.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen